Home tour: JK. House

SIMON DE BURBURE ARCHITECTS ONTWERPT VILLA MET STRAK GEREGISSEERDE MATERIALENMIX

In de woning die Simon de Burbure Architects ontwierp voor een jong, creatief koppel, flirt een strak geregisseerde materialenmix en een doorgedreven lijnenspel met rust en warmte. Daardoor krijgt eenvoud een zachte laag.

Hout, beton en riet. Slechts drie materialen die zich verstrengelen en elkaar versterken. Uitgepuurd, maar ook warm. Eenvoudig, rustgevend en tegelijk imposant. Balans vormt de rode draad in het oeuvre van architect Simon de Burbure, en ook in deze voormalige dokterswoning vertelt een strak geregisseerd materialengebruik het verhaal, binnen en buiten.

 

Lijnenspel

De voorgevel toont het materialentrio meteen op een uitgeproken manier: een twee meter brede voordeur in afzelia, een massief rieten dak en lager gelegen betonnen volumes. Dat blokkenspel zorgt al van bij de oprit voor een architecturale beleving.

Opvallend is de betonstructuur. Om de plankenbekisting een fijnere uitstraling te geven, werd de standaardafmeting gehalveerd. Zo krijg je een dunner lijnenspel, wat net iets rustiger oogt en mooier aansluit bij het riet. Ook de kleur van het beton werd aangepast aan het gebruikte hout: het bruinrood getinte afzelia inspireerde om op zoek te gaan naar een bijpassend pigment. Daardoor oogt de typisch grijs-blauwe betonkleur nu net wat bruiner en dus natuurlijker. Blikvanger is het traditionele rieten dak dat voor deze woning bijzonder strak werd uitgelijnd en een minimale, koperen nok kreeg.

 

©Thomas De Bruyne

 

Omringd door groen

De voormalige woning werd verlaagd, zodat deze mooier ingekapseld zit in de bosrijke omgeving en de oude, omringende bomen vrijspel krijgen. Het terras speelt met twee niveaus. De rondingen verzachten de overgang naar de glooiiende tuin. Daar tegenover staan prominente raamprofielen: waar deze doorgaans weggewerkt worden, kregen de kaders hier schaduwvoegen rondom en werden ze losgetrokken van het beton waardoor ze nog zichtbaarder worden. Niets te verbergen dus.

 

Nog een bijzonder detail is de tuinhaard. Om de luifel van het terras op te vangen, was er nood aan een kolom. Simon de Burbure maakte van de draagstructuur een basic schoorsteen die opvallend de hoogte in gaat. Enerzijds zorgt deze voor visuele balans aan de achtergevel, daarnaast is het een verzamelpunt voor gezellige avonden.

Blikvanger bij binnenkomst

De voorgevel maakt bewust een gesloten indruk. Geen storende elementen, geen inkijk. Achter de metersbrede voordeur opent zich echter een frisse, lichtrijke woning met in de inkom een uitgesproken trap. De zachte ronding en de chubby, wit gepleisterde balustrade geeft de verder sobere inkomhal karakter. De grote koepel boven de trap zorgt bovendien voor een boeiend schaduwspel.

©Thomas De Bruyne

 

Deze trap leunt visueel bewust nauw aan bij de volumineuze draaideur, een signature ontwerp van Simon de Burbure die de bewoners graag wilden integreren. Ook een herkenbaar handtekening van de architect is de grote focus op de gezichtsassen: van aan de voordeur valt je blik op de zachte rondingen van de trap en de deur, met daarachter een strakke, volledig in beton gegoten haard die mooi genesteld zit tussen twee ramen. Symmetrie keert in elk project terug: de ruimtes werden maximaal uitgemeten, de verhoudingen kloppen, wat de gevraagde rust een extra duwtje geeft.

 

Onverwachte wending

Eenvoud blijft ook binnen het thema. Wit bepleisterde muren hebben de bovenhand, mooi in contrast met de zichtbare betonnen balken en maatwerk in sapelli, een houtsoort die nauw aanleunt bij afzelia. De witte terrazzovloer loopt sereen door in elke ruimte, waardoor de hele woning in verbinding blijft.

 

©Thomas De Bruyne

Die vloer neemt een onverwachte wending in de keuken. Daar gaat deze schijnbaar over in het eiland, een monolithisch blok. Atypisch is dat dit massieve volume geen kasten bevat en nogal bruut de ruimte inneemt. Puur minimalisme zoals de bewoners het wensen. Ook de meeste toestellen zitten bewust weggewerkt in de bijkeuken. Daar tegenover is er de warmte van de houten keukenkasten en het omringende groen dat rondom het zicht bepaalt.

Ontbijten doe je dan ook niet aan het eiland, maar aan de zwevende legplank bij het raam. Ook wakker worden, baden en languit genieten doe je met een blik op de bosrijke omgeving. Nu eens subtiel ingekaderd, dan uitgesproken. In het verlengde van dat groen nestelt zich een deken van rust.

Download hier alle beelden

©Thomas De Bruyne

Over JK House

  • Ligging: Sint-Martens-Latem, Belgium
  • Grondoppervlakte: 2,200 m²
  • Bewoonbare oppervlakte: 450 m²
  • Inkomhal, salon, keuken en bijkeuken
  • 4 slaapkamers (waarvan 1 master met dressing), 2 badkamers
  • Bureau en garage

Aarzel niet als je extra info wenst of een interview wil organiseren.

Aurelie de Burbure

Independent PR Manager, DEBURBURE PR & Communications

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DEBURBURE PR

DEBURBURE IS A PR & COMMUNICATION CONSULTANCY CONNECTING CREATIVES TO BRANDS AND BRANDS TO PEOPLE.

Neem contact op met

1190 Brussels

+32477180609

aurelie@deburbure.co

www.deburbure.co