Een trompe l'oeil flat - NYR Studio van Bruno Spaas Architectuur
Optische illusies werden al gebruikt in de architectuur ten tijde van de Grieken, die reeds experimenteerden met de visuele perceptie van proporties, lijnen en hoeken. Duizenden jaren lang zijn kunstenaars en architecten uitgedaagd en geïntrigeerd door gebouwen en ruimtes anders te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Het interieurontwerp van NYR Studio, een studio-appartement van 50 vierkante meter gelegen op het Antwerpse Eilandje, geeft een eigentijdse twist aan dit fenomeen, ook wel bekend als 'trompe l'oeil'.
NYR Studio maakt deel uit van het nieuwbouwproject New York Residence, aan de Kattendijkdok-Oostkaai, ontworpen door het Londense architectenbureau Sergison Bates. De studio bevindt zich op de begane grond en is toegankelijk via een groene en weelderige binnenplaats. NYR Studio bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en berging, en heeft relatief weinig vierkante meters, een veelvoorkomende architecturale uitdaging voor een studio wat betreft het creëren van ruimtelijk gevoel. Maar wat het aan oppervlakte ontbreekt, compenseert het in de hoogte. Met een plafond van meer dan vijf meter hoog vereiste de ruimte een ingreep die op de een of andere manier gebruik maakte van de verticaliteit en een uniforme sfeer creëerde.
©Jeroen Verrecht
Geïnspireerd door een specifiek type camouflage dat tijdens de Eerste Wereldoorlog op militaire schepen werd gebruikt, de zogenaamde ‘Dazzle-camouflage’, zijn alle oppervlakken - muren, plafonds en vloeren -geschilderd in een tweekleurig gestreept patroon. De lijnen en het 'verblindingseffect' wijzen in verschillende richtingen en veranderen de ruimtelijke perceptie, waardoor de keuken breder en lager aanvoelt en de tussenverdieping hoger en ruimtelijker lijkt. Strategisch geplaatste spiegels helpen ook om het gevoel van ruimte te vergroten, zoals het geval is bij de achtergrond van de keuken. De spiegels voegen tevens helderheid toe, net als de geschilderde warme en intense gele kleur binnenin de kasten en in de badkamer en hal.
Met slechts enkele maar krachtige ingrepen, zoals de strepen, de spiegels en de kleur geel, onderscheidt NYR Studio zich als een atypisch en onverwacht interieur, bedoeld voor een kort verblijf dat gasten een verrassende en inspirerende ervaring biedt.
Over BRUNO SPAAS Architectuur
Bruno Spaas Architectuur is een architectenbureau uit Antwerpen dat wordt geleid door de Belgische architect Bruno Spaas. Het bureau wordt gevormd door een klein, toegewijd team van architecten en werd opgericht in 2018.
Ongeacht de grootte of het karakter van een project, benadert Bruno Spaas Architectuur elke opdracht met dezelfde overtuiging: om hedendaagse architectuur relevant te maken, is het essentieel om voortdurend te zoeken naar een intelligente balans tussen het leren van het verleden en het innoveren voor de toekomst. Het bureau bouwt zijn kennis en methoden op rond bekende en erkende theorieën en praktijken en zoekt tegelijkertijd naar nieuwe en vooruitstrevende technieken om een antwoord te bieden op de complexiteit van de hedendaagse architectuur en bouwtechniek.
Bruno Spaas Architectuur realiseert projecten van zeer uiteenlopende aard, van een low-budget sociaal woonproject voor een lokale vzw tot een volledig interieurontwerp voor een exclusief penthouse in een torengebouw. De rode draad doorheen al deze projecten is het doel om gezonde en vrolijke architectuur te creëren. Door zowel ecologische kwesties als sociale en psychologische aspecten van comfortabel wonen en werken te overwegen en in vraag te stellen, ontwerpt Bruno Spaas Architectuur projecten die het menselijk welzijn centraal stellen.
Met zijn achtergrond en ervaring als ondernemer is Bruno Spaas gewend om problemen op te lossen en meerdere rollen tegelijk te vervullen, wat een duidelijk voordeel is in zijn huidige functie als oprichter en manager van een architectenbureau. Spaas bouwt gestaag aan een bureau dat, net als een bedrijf, onafhankelijk en zelfvoorzienend kan zijn. Spaas en zijn team nemen samen de tijd om zorgvuldig projecten te kiezen die ze even uitdagend als motiverend vinden.
Aurelie de Burbure